Ketahui lah....
Ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamar
sebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu kewajipan bagi setiap
rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred yang paling rendah
atau yang paling mahal seperti tamar ajwah 'pure' Madinah yang berharga
RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan ramadan harganya
menjadi lebih mahal.
Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan
kandungan
gulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah2
Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarah
yang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya. Syukur dengan
berkat mengunjungi Makkah dan Madinah untuk mengerjakan umrah semasa
pengambaran Drama Cinta Madinah yang bakal disiarkan ceritanya pada
saluran RTM bulan ini, saya dan semua krew dan artis memperolehi satu
lagi cerita istimewa asal-usul kejadian pokok tamar
dari Tuan Haji Isa Darus atau Pak Long (Kisah Pak Long Isa pernah
tersiar dalam Anis julai lalu).
Menurut cerita Pak Long , asal-usul kejadian pokok tamar adalah dari
lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan Nabi Adam a.s. Pokok tamar
betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya
Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk
menggoncangkan pohon tamar yang terdapat di tempat dia melahirkan
anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan di makan
oleh Siti Maryam. Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubat
berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk
mengumpul tenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan tamar,
tanpa tumbuhan herba yang lain.
Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga, Allah
s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah pokok tamar
betina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga
harus dilakukan menerusi kaedah 'kahwin bunga' (melakukan proses
pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).
Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina,
tamar jantan lebih tinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit.
Pokok tamar betina rendah sedikit dan daunnya dmelintuk ke bawah. Pada
bulan februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengan
tamar betina .
Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini
ketika tamar betina mengeluarkan bunga, petugas (terdiri dari mereka
yang berbangsa Arab) akan memanjat pokok tamar betina dan dijalankan
proses kahwin bunga, ditepuk-tepuk,disapu dua tiga ranting bunga jantan
kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya. Ternyata
untuk menghasilkan buah tamar yang elok berkualiti, ia mesti
'disenyawakan' oleh tangan manusia, tidak boleh melalui binatang atau
diterbangkan oleh angin.
Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh
tangan manusia. Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang dari 55oC.
Bulan Julai adalah musim tamar masak ranum manakala bulan ogos adalah
musim menuai. Menurut Pak Long Haji Isa, bagi sebuah kebun memadai ada
beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbanding dengan ratusan
pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan
boleh digunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada
pokok tamar betina . Debu yang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu
sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpan di tempat yang kering
untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada.
"Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan
sepanjang ia berada di atas pokok tidak ada seekor binatang atau burung
yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buah tidak berbau. Allah
s.w.t pelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan
manusia. Di Madinah hanya bangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan
turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukan kerja pencantuman ini.
Bangsa lain tak mampu, tenaga tak sekuat bangsa ni." Jelas Pak Long.
Pokok Tamar ayah saudara kita.... Mula-mula kami juga bingung kenapa
keunikan ini berlaku pada buah yang istimewa ini, lalu Mak Long Normah
Morad, isteri Hj Isa Darus beri kami sentuh debu jantan, "Gosok pada
tangan dan cium," katanya. "Masya-Allah bau air mani," kata kami
tergamam.
" Ya, memang bau air mani, bau ini bukan semua makhluk suka. Pokok tamar
kalau mahukan buahnya elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia,
sebab pokok ini Allah s.w.t. jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi
Adam a.s. "
"Ringkasnya, dia umpama pak menakan(ayah saudara) kita. Sebab itu kita
tak boleh pandang remeh padanya. Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain
sangat sayang padanya. Sebab itu dikatakan sebaik-baik buah yang serasi
dengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian dari kita. Jadi
setiap kali menjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya. Buah ini
tidak berbau kerana Allah s.w.t. nak pelihara kesuciannya di samping
mudah untuk kita menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas
kering. Penjual tak risau lalat atau semut kerana bumi barakah ini."Ujar
Pak Long dengan senyum lebar.
Ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamar
sebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu kewajipan bagi setiap
rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred yang paling rendah
atau yang paling mahal seperti tamar ajwah 'pure' Madinah yang berharga
RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan ramadan harganya
menjadi lebih mahal.
Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan
kandungan
gulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah2
Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarah
yang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya. Syukur dengan
berkat mengunjungi Makkah dan Madinah untuk mengerjakan umrah semasa
pengambaran Drama Cinta Madinah yang bakal disiarkan ceritanya pada
saluran RTM bulan ini, saya dan semua krew dan artis memperolehi satu
lagi cerita istimewa asal-usul kejadian pokok tamar
dari Tuan Haji Isa Darus atau Pak Long (Kisah Pak Long Isa pernah
tersiar dalam Anis julai lalu).
Menurut cerita Pak Long , asal-usul kejadian pokok tamar adalah dari
lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan Nabi Adam a.s. Pokok tamar
betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya
Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk
menggoncangkan pohon tamar yang terdapat di tempat dia melahirkan
anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan di makan
oleh Siti Maryam. Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubat
berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk
mengumpul tenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan tamar,
tanpa tumbuhan herba yang lain.
Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga, Allah
s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah pokok tamar
betina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga
harus dilakukan menerusi kaedah 'kahwin bunga' (melakukan proses
pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).
Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina,
tamar jantan lebih tinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit.
Pokok tamar betina rendah sedikit dan daunnya dmelintuk ke bawah. Pada
bulan februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengan
tamar betina .
Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini
ketika tamar betina mengeluarkan bunga, petugas (terdiri dari mereka
yang berbangsa Arab) akan memanjat pokok tamar betina dan dijalankan
proses kahwin bunga, ditepuk-tepuk,disapu dua tiga ranting bunga jantan
kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya. Ternyata
untuk menghasilkan buah tamar yang elok berkualiti, ia mesti
'disenyawakan' oleh tangan manusia, tidak boleh melalui binatang atau
diterbangkan oleh angin.
Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh
tangan manusia. Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang dari 55oC.
Bulan Julai adalah musim tamar masak ranum manakala bulan ogos adalah
musim menuai. Menurut Pak Long Haji Isa, bagi sebuah kebun memadai ada
beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbanding dengan ratusan
pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan
boleh digunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada
pokok tamar betina . Debu yang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu
sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpan di tempat yang kering
untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada.
"Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan
sepanjang ia berada di atas pokok tidak ada seekor binatang atau burung
yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buah tidak berbau. Allah
s.w.t pelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan
manusia. Di Madinah hanya bangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan
turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukan kerja pencantuman ini.
Bangsa lain tak mampu, tenaga tak sekuat bangsa ni." Jelas Pak Long.
Pokok Tamar ayah saudara kita.... Mula-mula kami juga bingung kenapa
keunikan ini berlaku pada buah yang istimewa ini, lalu Mak Long Normah
Morad, isteri Hj Isa Darus beri kami sentuh debu jantan, "Gosok pada
tangan dan cium," katanya. "Masya-Allah bau air mani," kata kami
tergamam.
" Ya, memang bau air mani, bau ini bukan semua makhluk suka. Pokok tamar
kalau mahukan buahnya elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia,
sebab pokok ini Allah s.w.t. jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi
Adam a.s. "
"Ringkasnya, dia umpama pak menakan(ayah saudara) kita. Sebab itu kita
tak boleh pandang remeh padanya. Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain
sangat sayang padanya. Sebab itu dikatakan sebaik-baik buah yang serasi
dengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian dari kita. Jadi
setiap kali menjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya. Buah ini
tidak berbau kerana Allah s.w.t. nak pelihara kesuciannya di samping
mudah untuk kita menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas
kering. Penjual tak risau lalat atau semut kerana bumi barakah ini."Ujar
Pak Long dengan senyum lebar.
0 comments:
Post a Comment